تبلیغات متنی
آزمون علوم پایه دامپزشکی
ماسک سه لایه
خرید از چین
انجام پروژه متلب
حمل خرده بار به عراق
چت روم
ایمن بار
Bitmain antminer ks3
چاپ ساک دستی پلاستیکی
برتر سرویس
لوله بازکنی در کرج
به وبلاگ صمصام خوش آمدی هموطن

به وبلاگ صمصام خوش آمدی هموطن
حقوق شهروندی-آداب آپارتمان نشینی-حمل و نقل ترافیک شهری-محیط زیست شهری-پسماند ودفع زباله شهری-زیبا سازی و مبلمان شهری-ایمنی شهری 
ساخت وبلاگ

 

 

استرس های محیطی و شهر سالم

 

در ميان اينهمه آهن و آجر و امواج سنگين سازه هاي بي روح و اين کلاف سردرگم که همگان
 
، بر حسب عادت و به تکرار به دور يکديگر داخل آن در چرخشيم.در کوچه و خيابان هاي نسبتا
 
باريک،در مکان هايي که هيچ هارموني با يکديگر ندارند،همه جا ماشين و موتور و
 
جمعيت،ماشين ها يا در ترافيک يا در حرکت ويا پارک شده.جمعيت به سرعت در حال مهاجرت
 
و رشد،کارخانه هاي اتومبيل سازي به سرعت در حال توليد و پخش محصولات خود و از آن
 
سوي مرزها به وفور ماشين هاي لوکس و گران قيمت در حال توليد و ورود به کشور،همه ي
 
اينها بسيار سرسام آور و آزاردهنده شده است و لحظه به لحظه به آن افزوده مي شود و
 
همچو بيماري خوره روح و روان را کم کم سست و پوسيده مي کند.
 
 
 
آيا در اين ميان چيزي از آرامش و حس زيبايي شناختي باقي مي ماند؟
 
 
 
فضاي شهري ،موضوعي است كه در اغلب شهرهاي كشورمان به فراموشي سپرده شده است. محل برخورد رفتارها، افكار و در عين حال محل رفع برخي ازنيازهاي روزمره که سر زندگي، شادابي و پويائي در فضاهاي آن بخوبي محسوس است ،در حال حاضر با رشد روز افزون ارزش زمين و ميل به درآمدزائي ، اهميت توجه به آن كاهشيافته ،تا جائيكه اهميت طراحي و احداث فضاهاي شهري بطور كامل به دست فراموشي سپرده شده است.
شهر و فضاي آن بستري است براي بروز فعاليتهاي گروهي و يا فردي شهروندان و ساكنين
آن و فضاهاي شهري به تبعتغييراتي كه در اين فعاليتها بروز مي كند ، طي دوره هاي مختلف دستخوش تغيير و تحولميشود.
"شهر مانند يك بناي نفيس معماري، ساختماني است كه در فضا قد مي كشد، با اين تفاوت كه مقياس بزرگتر دارد و تنها باگذشت زمان شكل و سيماي نهائي خود را مي يابد ،چرا كه شهر محصول كار سازندگاني است كه به طور مداوم ساختمانآن را بسته به احتياج و اميال خود تغيير مي دهند و نتيجة اين تغييرات ، ايجاد دوره هائي است كه يكي پس از ديگري خلقمي شوند و شكل شهر و فضاي آن را دستخوش تغيير ميكنند.در طراحي فضاي شهري بعضي بر اين عقيده اند كه مسئله تنها تهيه پرسپكتيوهاي زيبا و تصاوير هنرمندانه از فضاهاي شهرياست. گروه ديگري مسئله را عملكردها و بخصوص در درجه اول تأمين دسترسي براي وسائل نقليه و بعد از آن دسترسي برايپياده ها مي دانند. متأسفانه شهرسازي كلاسيك تا كنون نتوانسته است بين نقطه نظرهاي مختلف ارتباط برقرار كرده و به يكتئوري منسجم دست يابد ، به همين علت است كه مهندسين ترافيك همچنان با ديد يك بعدي خود به طراحي خيابان ها،جاده ها و اتوبان ها ادامه مي دهند و معماران و شهرسازان سنت گرا نيز همچنان اقدام به تهيه پرسپكتيوهاي زيبا و مناظر باشكوهاز فضاي شهري ميكنند.
امروزه ديدگاه جامع تري از فضاي شهري در بين مهندسين شهرساز وجود دارد و آن ديدگاهي است مبتني بر تطبيق فضاهايشهري با رفتارهاي استفاده كنندگان از آن فضا. بدين ترتيب ، رفتار شهروندان ، مؤثر بر نحوه طراحي و شكل فضاي شهرياست . از سوئي ديگر الگوهاي رفتاري خود تابعي از فرهنگ جامعه است و فرهنگ جامعه مؤثر بر نحوه استفاده از فضا . بعنوان مثال استفاده از خيابان و فعاليت هاي جاري در آن ، در كشورهاي مختلف كاملاً متفاوت است . حتي طريقه استفاده از خودرو وگاهي شكل آن به لحاظ ابعاد و اندازه، رعايت مقررات عبور و مرور و ... در كشورهاي اروپائي كاملاً متفاوت با كشوري مثلايران است.
از سوئي ديگر برخي از رفتارهاي اجتماعي مطلوب و برخي ديگر نامطلوب جلوه مي كنند كه ارزيابي اين نكته تنها با معيارهاي فرهنگي جامعه شهري امكانپذير است . همچنين تغيير معيارهاي فرهنگي شهرنشيني در كوتاه مدت امكانپذير نيست . لذاطراحان شهري همواره اين موضوع را مد نظر دارند كه فضاي شهري را به گونه اي طراحي كنند تا در تشويق و ترغيبرفتارهاي مناسب و در تحديد رفتارهاي نامناسب مؤثر باشند . بدين ترتيب در مي يابيم كه طراحي شهري ،
دانشي است كه وظيفه آن ارتقاء كيفيت زندگي شهري ، با توجه به نيازهايروحي- رواني افراد جامعه و رويكرد آن بررسي و پاسخگوئي به رابطه متقابل انسان و محيط است .
 
 
برو ادامه مطلب......یادتون نره هااااااااااااااا
 
 


ادامه مطلب


موضوعات مرتبط:حقوق شهروندی,حمل و نقل ترافیک شهری,ایمنی و پیشگیری از حوادث شهری,زیبا سازی و منظرهای محله,محیط زیست شهری,پسماند و پاکیزگی محله,آپارتمان نشینی و حقوق همسایگی,آلودگی هوا و کنترل آن,

برچسب ها : ,
[ جمعه 30 / 1 / 1392 ] [ 1:30 قبل از ظهر ] [ صمصام ]

 

 

یاد همسایه های خوب به خیر

 

 

روزنامه های آرشیو شده در

 

 قفسه کتابخانه

 

کوچک خود را نگاه می کردم .

 

 

به مطلبی برخوردم

 

 

تحت عنوان

 

 «امان از همسایه بد»

 

 که گویی در اینجا

 

 

امان به معنای عامیانه آن

 

 یعنی فغان و

 

فریاد آمده است.

 

 

برو ادامه مطلب.....

 

 

 



ادامه مطلب


موضوعات مرتبط:حقوق شهروندی,

برچسب ها : ,
[ سه شنبه 16 / 7 / 1392 ] [ 0:11 قبل از ظهر ] [ صمصام ]

 

 

شما اخلاق دارید؟

 

 


ماشین، ترافیک و اخلاق شهروندی،

 

 سه مقوله بسیار مهم هستند


 


که در رابطه ای تنگاتنگ با یکدیگر قرار

 

 

دارند. در این زمینه سوالات


 


و ابهامات زیادی مطرح است که هر

 

 

 یک به نوبه خود، جای بحث و


 


بررسی مفصل دارد. یکی از مهم ترین

 

 

 و ملموس ترین موارد، استفاده


 


از خودروی شخصی برای تردد در

 

 

 سطح شهر است.

 

 

 

برو ادامه مطلب.....



ادامه مطلب


موضوعات مرتبط:حقوق شهروندی,حمل و نقل ترافیک شهری,آپارتمان نشینی و حقوق همسایگی,

برچسب ها : ,
[ چهارشنبه 28 / 1 / 1392 ] [ 2:44 قبل از ظهر ] [ صمصام ]

 

 

دلایل شاد نبودن

 

و شاد

 

 نزیستن ایرانیان

 

 

 

 

در پیاده‌رو که قدم می‌زنی چهره‌های غمگین،

 

افسرده و عصبانی تکرار

 

می‌شوند. کمتر کسی می‌گذرد که به رویت لبخند بزند.

 

از هر که سوال کنی، در توجیه اندوهش چندین و

 

چند دلیل می‌آورد.

 

تفاوت ندارد از کدام قشر و گروه باشند؛ به هر حال

 

یا شاد نیستند یا

 

 

شادی‌هایشان کوتاه و زودگذر است.


 

برو ادامه مطلب......

 



ادامه مطلب


موضوعات مرتبط:حقوق شهروندی,حمل و نقل ترافیک شهری,ایمنی و پیشگیری از حوادث شهری,زیبا سازی و منظرهای محله,محیط زیست شهری,پسماند و پاکیزگی محله,آپارتمان نشینی و حقوق همسایگی,آلودگی هوا و کنترل آن,

برچسب ها : ,
[ چهارشنبه 28 / 1 / 1392 ] [ 2:45 قبل از ظهر ] [ صمصام ]

 

 

شهروندان، محیط زیست و رعایت حقوق شهروندی!

 

رعایت نکردن بهداشت عمومی توسط برخی شهروندان
 
 
مشکلات زیست محیطی برای شهر بوجود می آورد.

 

 




موضوعات مرتبط:حقوق شهروندی,زیبا سازی و منظرهای محله,محیط زیست شهری,پسماند و پاکیزگی محله,

برچسب ها : ,
[ يکشنبه 27 / 12 / 1391 ] [ 4:01 قبل از ظهر ] [ صمصام ]
[ يکشنبه 27 / 12 / 1391 ] [ 3:54 قبل از ظهر ] [ صمصام ]

 

مهم‌ترین ویژگی‌های یک شهروند

 

 در جامعه‌ی اسلامی چیست؟

 

برو ادامه مطلب....

 

 



ادامه مطلب


موضوعات مرتبط:حقوق شهروندی,

برچسب ها : ,
[ جمعه 25 / 12 / 1391 ] [ 2:13 قبل از ظهر ] [ صمصام ]

 

 

حفظ امنیت و عدم اخلال در نظم عمومی جامعه

 

در نظام حقوق کیفری اسلام به لحاظ قداست نظام اسلامی و تلقی تشکیل حکومت به عنوان زمینه تحقق عینی احکام اسلام، شهروندان وظیفه خطیری در کمک به حفظ نظام و امنیت کشور دارند و به همین علت جرایم علیه نظام و امنیت کشور مورد توجه خاص قانون‌گذار واقع شده‌است. حاکمیت ملی همواره مهم‌ترین ارزش برای ملت‌‌ها بوده‌است و با توجه به تلاش حکومت‌‌ها در جهت حفظ قدرت و حاکمیت خود و خطراتی که جرایم علیه امنیت می‌توانند برای کشور ایجاد کنند از قدیم‌الایام مقررات سختی راجع به این جرایم وجود داشته و این موضوع مؤید وظیفه مهم شهروندان در مورد حفظ امنیت و آسایش عمومی بوده‌است. البته تمامی جرایم امنیت کشور و آسایش عمومی را خدشه دار می‌سازد لیکن این خصیصه در برخی از آن‌‌ها روشن تر و ملموس تر است.در حقیقت اعمال مجازات، واکنش جامعه است در برابر انحراف این گروه از شهروندان از تکالیف و وظایف خود. مصداق و نمونه بارز جرایم علیه امنیت در حقوق ایران و اسلام جرم محاربه است. ماده ۱۸۳ قانون مجازات اسلامی در تعریف محارب می‌گوید: «هر کس برای ایجاد رعب و هراس و سلب آزادی و امنیت مردم دست به اسلحه ببرد محارب است».

براساس ماده ۱۸۵ قانون مجازات اسلامی«سارق مسلح و قطاع الطریق هرگاه با اسلحه امنیت مردم و جاده را بر هم زند و رعب و وحشت ایجاد کند محارب است»، جرم محاربه در ماده ۱۸۶ قانون مجازات اسلامی به شرح زیر پیش بینی شده‌است:

«هرگروه یا جمعیت تشکل که در برابر حکومت اسلامی قیام مسلحانه کند، مادام که مرکزیت آن باقی است، تمام آنها و هواداران آن، که وضع آن گروه یا جمعیت یا سازمان را می‌دانند و به نحوی در پیشبرد اهداف آن فعالیت و تلاش مؤثر دارند، محاربند اگر چه در شانه نظامی شرکت نداشته باشند».

همچنین مطابق ماده ۱۸۷ قانون مجازات اسلامی «هر فرد یا گروه که طرح براندازی حکومت اسلامی را بریزد و برای این منظور اسلحه و مواد منفجره تهیه کند، و نیز کسانی که با آگاهی و اختیار امکانات مالی موثر و یا وسایل و اسباب کار و سلاح در اختیار آن‌‌ها بگذارند محارب و مفسد فی‌الارض می‌باشند.»، جرم محاربه در ماده ۱۸۸ قانون مجازات اسلامی هم پیش‌بینی شده‌است «هر کس در طرح براندازی حکومت اسلامی خود را نامزد یکی از پستهای حساس کودتا نماید و نامزدی او در تحقق کودتا به نحوی موثر باشد، محارب و مفسد فی‌الارض است.»، (ماده ۱۹۰ ق. م. ا حد محاربه و افساد فی‌الارض را یکی از چهار چیز «اعدام، آویختن به دار، اول قطع دست راست و سپس پای چپ و نفی بلد» دانسته و ماده ۱۹۱ قاضی را در انتخاب هر یک از این امور چهارگانه مخیر کرده‌است) خواه محارب کسی را کشته یا مجروح کرده یا مال او را گرفته و یا هیچ یک از این کارها را انجام نداده باشد.

ماده ۵۰۰ ق. م. ا در زمینه تبلیغ علیه نظام یا به نفع گروههای مخالف نظام می‌گوید: «هرکس علیه نظام جمهوری اسلامی ایران یا به نفع گروههای مخالف نظام به هر نحو فعالیت تبلیغی نماید به حبس از سه ماه تا یک سال محکوم خواهد شد».

یکی از مصادیق بارز و مشخص جرایم علیه امنیت جرم جاسوسی است که معمولاً یک جرم سازمان یافته و در عین حال فرا ملی می‌باشد به موجب ماده ۵۰۱ ق. م. ا: « هرکس نقشه‌‌ها یا اسرار یا اسناد و تصمیمات راجع به سیاست داخلی و خارجی کشور را عالماً و عاملاً در اختیار افرادی که صلاحیت دسترسی به آنها را ندارند قرار دهد یا از مفاد آن مطلع کند به نحوی که متضمن نوعی جاسوسی باشد، نظر به کیفیات و مراتب جرم به یک تا ده سال حبس محکوم می‌شود.» در قانون مجازات اسلامی جرایم بسیاری ذکر شده که مخل امنیت و نظم عمومی جامعه است

 




موضوعات مرتبط:حقوق شهروندی,

برچسب ها : ,
[ جمعه 25 / 12 / 1391 ] [ 1:55 قبل از ظهر ] [ صمصام ]

 


مسئوليت شهروندی


دموکراسی های سالم مستلزم شهروندان مسئول هستند. اما مسئوليت های يک شهروند چيستند؟ در دومين پادکست در رشته پادکست های آموزش مدنی ما، به بحث درباره چگونگی مشارکت شهروندان و شرکت در فعاليت های تشکيل دهنده يک دموکراسی می پردازيم.
مسئوليت را می توان به عنوان يک وظيفه يا الزام به انجام کاری تعريف کرد. اين واژه همچنين به اين معناست که ما توانايی انتخاب اعمال خود، مانند مشارکت در يک جامعه دموکراتيک را داريم. تصميم به مشارکت گرفتن اولين گام در اعمال حق خود در يک دموکراسی است.
در جوامع دموکراتيک، هر شهروندی مسئول رفتار فردی خود است. شهروندان بايد با خدمت به جامعه خود و محافظت از محيط زيست نمونه های خوبی برای ديگران باشند.



شهروند مسئول بودن يعنی مشارکت در سه چيز:

- احترام برای ضوابط و قوانين جامعه


- آگاهی از مسائل و نقطه نظرهای ديگران، و


- مشارکت از طريق رأی دادن و گفتگو درباره مسائل با ديگران

در يک دموکراسی، احترام برای قانون و برای حقوق هموطنان، بخشی از مسئوليت های يک شهروند است. تمام افراد در مقابل قانون برابر هستند، و بايد در تمام سطوح به قوانين احترام بگذارند و به آنها عمل کنند. شهروندان همچنين به نهادهای قانونگذار احترام می گذارند. در يک سطح ديگر، مسئوليت به معنای احترام به عقايد شهروندان ديگر است. ايده بردباری درقبال عقايد گوناگون زيربنای يک جامعه دموکراتيک است.
دموکراسی های موفق به آگاهی شهروندان خود نياز دارند. مردم تنها وقتی می توانند مسئول باشند که از حقوق خود بر اساس قانون اساسی آگاهی داشته و آنها را درک کنند. آگاهی از چگونگی عمل نهادهای دولتی نيز حائز اهميت است. اين بدان معناست که شهروندان بر چگونگی اعمال قانون واقفند تا بتوانند از حقوق خود محافظت کنند. شهروندان مسئول هستند از راه مطالعه مسائل محلی، ملی، و بين المللی دانش خود را افزايش دهند و در گفتگوهای محلی شرکت کنند.
تصميم های سياسی زندگی افراد را مستقيماً يا بطور غير مستقيم تحت تأثير قرار می دهند. شهروندان با آگاهی و احترام می توانند با مشارکت جوامع خود را تغيير دهند. شهروندان می توانند رأی دهند، عريضه امضا کنند، در جلسات محلی شرکت کنند، و برای ابراز نظرات خود با مقامات محلی تماس بگيرند.


 




موضوعات مرتبط:حقوق شهروندی,

برچسب ها : ,
[ جمعه 25 / 12 / 1391 ] [ 1:46 قبل از ظهر ] [ صمصام ]

 

● شهروند موثر کیست؟


۱) از حوادث و مشکلات جاری جامعه آگاهی داشته باشد.
۲) در مسائل، مشکلات و امور جامعه ملی و محلی مشارکت فعال داشته باشد.
۳) در قبال وظایف و نقش های تفویض شده مسوولیت پذیر باشد.
۴) نگران و دلمشغول رفاه و آسایش دیگران باشد.
۵) رفتار و عملکرد وی مبتنی بر اصول اخلاقی باشد.
۶) نسبت به قدرت افرادی که دارای موقعیت مدیریتی و نظارتی هستند پذیرش داشته باشند.
۷) توانایی بررسی و انتقاد از عقاید و ایده ها را دارا باشد.
۸) توانایی اتخاذ تصمیمات آگاهانه را دارا باشد.
۹) درباره حکومت و دولت خودآگاهی و دانش کافی داشته باشد.
۱۰) دارای حس وطن پرستی باشد.
۱۱) نسبت به مسوولیت های خاص پذیرش و مسوولیت داشته باشد.
۱۲) از جامعه جهانی و مسائل و روندهای آن آگاهی داشته باشد.
۱۳) به وجود تکثر و تنوع در جامعه احترام قائل باشد.


به هر روی زندگی شهری یک زندگی جمعی است و برای موفقیت در این نوع زندگی بایستی فردگرایی و منفعت طلبی تا حدودی مهار شده و اخلاق جمعی رواج یابد. شهروند کسی است که هم خویش و منافع خویش را بنگرد و هم منافع دیگران را در نظر آورد و در سایه همکاری و همراهی با دیگران و پذیرش مسئولیت ها شرایط بهتری را برای خویش و دیگران فراهم سازد.
در این میان شوراهای اسلامی شهر و شورایاران جایگاه مناسبی برای تمرکز فعالیتها و ابتکارات مردمی برای حل مسائل شهری و دستیابی به سطح بالاتری از رفاه به شمار می آیند.




موضوعات مرتبط:حقوق شهروندی,

برچسب ها : ,
[ جمعه 25 / 12 / 1391 ] [ 1:48 قبل از ظهر ] [ صمصام ]

 

● شهروند کیست؟


در اینجا لازم است تعریفی از واژه شهروند ارائه گردد. آیا تنها ساکن بودن به مدت مشخص در یک شهر موجب می شود که فرد شهروند نامیده شود؟
شهروندی مقوله ای است که با مفهوم فرهنگ هر جامعه گره خورده و از آنجا که فرهنگ هر مرز و بوم ناشی از سه قلمرو اساسی فعالیتهای اجتماعی، فضای سیاسی و وضعیت اقتصادی آن جامعه است فرهنگ هر جامعه ای کاملا منحصر به فرد و هر فرهنگی نیز شهروند ویژه خود را می طلبد.


در تعریف شهروند می توان گفت که شهروند کسی است که حقوق فردی و جمعی خود را می شناسد و از آنها دفاع می کند قانون را می شناسد و به آن عمل می کند و از طریق آن مطالبه می کند، از حقوق معینی برخوردار است؛ می داند که فرد دیگری هم حضور دارد و دفاع از حقوق او یعنی دفاع از حقوق خودش و فردی که در امور شهر مشارکت دارد.
پس شهروندی نه تنها به معنای سکونت در یک شهر به مدت مشخص که به معنای مجموعه ای از آگاهی های حقوقی فردی و اجتماعی است. در یک جامعه مدنی حقوق یک فرد عبارتند از: حقوق اساسی به معنای حقوق بنیادی شهروندان یک جامعه، حقوق سیاسی به معنای حق مشارکت در فرآیندهای سیاسی، حقوق اجتماعی که در برگیرنده حقوق اقتصادی و نیز حداقل استانداردهای زندگی در تسهیلات اجتماعی است.

 




موضوعات مرتبط:حقوق شهروندی,

برچسب ها : ,
[ جمعه 25 / 12 / 1391 ] [ 1:48 قبل از ظهر ] [ صمصام ]

 

 

وقتی شهروندان اطلاعات شفاف دریافت نکنند؛

 

تضییع  حقوق  شهروندی

 

 تسهیل قانون‌ شکنی

 

 

 

برو ادامه مطلب.....

 



ادامه مطلب


موضوعات مرتبط:حقوق شهروندی,

برچسب ها : ,
[ سه شنبه 15 / 12 / 1391 ] [ 0:17 قبل از ظهر ] [ صمصام ]

 

 

حقوق شهروندی چیست؟
 
این روز‌ها راجع به حقوق شهروندی
 
 
زیاد بحث می‌شود. در این بحث‌ها،
 
 رعایت حقوق شهروندی
 
 
لازمه تحقق دموکراسی و مردم سالاری تلقی
 
شده و برای تبیین جنبه‌های مختلف
 
آن تلاش می‌شود.

 
به نظر می‌رسد پیش از آنکه به مفهوم حقوق
 
 
شهروندی پرداخته شود، باید به تعریفی
 
 
 
 
 دقیق از شهروندی دست یابیم. شهروندی
 
 
 مبتنی بر سلسله مراتب، موقعیت‌هایی
 
 
 
متمایز برای افراد، وجود شرایطی برای به رسمیت
 
 
شناخته شدن، حاکمانی خاص و حکومت شوندگانی
 
 
خاص نیست. نسبت و رابطه آن با دولت و جامعه
 
 
 نیز متفاوت است.
 

 
 
 
 
مفهوم شهروندی، این افراد نیستند که تابعی از
 
 
دولت قرار می‌گیرند،
 
 
بلکه دولت تابعی از شهروندان و مبتنی بر
 
 
 تصمیم گیری و خواست آن‌ها ست.
 
 
 در شهروندی دولت وابسته به افراد
 
 
جامعه است و بر همین مبنا است که
 
 
 
 شهروندی جزء اصول،
 
 
مولفه‌ها و پیش شرط‌های دموکراسی در نظرگرفته
 
 
 شده است.

بر مبنای این تعریف، شهروندان تنها افرادی از
 
 
 
جامعه نیستند
 
 
که چشم به اقدامات دولت دوخته‌اند، تا به حل
 
 
 
 مشکلات مختلف آنان بپردازد، فرهنگ را
 
 
 سروسامان بدهد، معضلات
 
 
اجتماعی را حل کند و مشکلات اقتصادی
 
کشور و مردم را ریشه کن نماید.
 
 
 بلکه اجزایی از یک سیستم هستند
 
 
 
که البته با در اختیار داشتن ابزار و لوازم مورد نیاز،
 
 
هر کدام کارکرد
 
 
مشخصی دارند و ایجاد سامان و نظام در حوزه‌های
 
 
مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و
 
 
 اقتصادی مستلزم
 
 
کارکرد صحیح هریک از این عناصر، در کنار سایر
 
 
 
 مؤلفه‌های مؤثر از جمله دولت است.
 
 
 
 


ویژگی دیگر شهروندی این است که براساس آن،
 
 
شهروندان رسماً از عضویت مشروع و برابر در
 
 
 
یک جامعه بهره مندند. هیچ عاملی نمی‌تواند عضویت
 
 
 
مشروع شهروندان را از آن‌ها سلب نموده
 
 
 و یا برای آن سلسله مراتبی قرار دهد.
 
 
 
همچنین با اطلاق واژه شهروند به افراد
 
 
عضو جامعه، نمی‌توان
 
 
برای آن‌ها موقعیت‌هایی نابرابر را متصور شد.
 
 
 
در واقع شهروندیوصفی است عادلانه برای
 
 
 
همه افراد و آحاد یک ملت که
 
 
 
در قالب آن کلیه افراد، واقعاً از وضعیت مشابه
 
 
و یکسان برخوردارند.
 
 
بر این مبنا است که شهروندی موجبات
 
 
همگرایی و همبستگی
 
 
اجتماعی را فراهم می‌سازد.
 
 
 


در چنین نظامی، شهروندان وامدار و متعهد به
 
 
چیزی جز آنچه متضمن تأمین منافع و مصالح
 
 
ملی است، نیستند.
 
روابط چند سویه بین شهروندان، دولت و جامعه
 
 
 
ایجاب می‌نمایدکه منافع فردی مستلزم تأمین
 
منافع ملی و اجتماعی باشد
 
و بالعکس و براین اساس شهروندان دوگانگی
 
 
 
و تضادی بین منافع خود و منافع دولت یا
 
جامعه احساس نمی‌کنند.


براین اساس، شهروندی در عین حال که مجموعه
 
 
حقوقی را برای شهروندان معین می‌کند و
 
 
 
آن‌ها را بدون استثنا، بهره‌مند از این حقوق می‌داند،
 
 
تکالیفی را نیز برای آن‌ها متصور
 
می‌شود که باید به آن‌ها بپردازند. این حقوق و تکالیف
 
لازم و ملزوم یکدیگرند و هیچ یک را نمی‌توان
 
 
بدون دیگری تصور نمود.


موفقیت مردم سالاری و دموکراسی منوط
 
 
به وجود جامعه‌ای
 
است که مردم آن، علاوه بر بلوغ
 
 
 دموکراتیک به حقوق و تکالیف
 
شهروندی خود نیز واقف هستند. تلاش
 
برای ایجاد دموکراسی
 
در جوامعی که مردم آن به حقوق تکالیف و
 
 
شهروندی خود آگاه نیستند، می‌تواند
 
 
 موجب بروز هرج و مرج‌های اجتماعی شود.


سه نوع حق در ارتباط با رشد شهروندی وجود دارد:


۱. حقوق مدنی که به حقوق فردی
 
 در قانون اطلاق می‌شوند.
 
شامل آزادی افراد برای زندگی در هر جایی
 
 که انتخاب می‌کنند،
 
آزادی بیان و مذهب، حق مالکیت، حق دادرسی
 
یکسان در برابر
 
قانون و...


۲. حقوق سیاسی: بویژه حق شرکت در انتخابات
 
و انتخاب شدن،
 
انتخاب کردن و...
 
 
۳. حقوق اجتماعی که به حق طبیعی فرد
 
برای بهره‌مند شدن
 
از یک حداقل استاندارد رفاه اقتصادی و امنیتی
 
مربوط می‌شود.
 
شامل مزایای بهداشتی و درمانی،
 
 تأمین اجتماعی در صورت بیکاری،
 
تعیین حداقل سطح دستمزد و...


مصادیق حقوق مدنی، سیاسی و اجتماعی
 
 یا حقوق شهروندی
 
گستره وسیعی در حوزه‌های مختلف زندگی
 
 اجتماعی و فردی
 
شهروندان را در بر می‌گیرد و مسلماً تحقق
 
 مجموعه آن‌ها
 
مستلزم پیش شرط‌هایی است که بدون آن‌ها
 
 
نمی‌توان به تحقق حقوق شهروندی امیدوار بود.


باید گفت: بحث راجع به حقوق شهروندی تابعی است
 
 
از تحقق مفهوم شهروندی و به رسمیت شناختن آن.
 
 
به عبارت دیگر وقتی می‌توانیم از حقوق شهروندی
 
 
 صحبت کنیم که مفهوم شهروندی را با
 
 
همه وجوه و مشخصات آن
 
 
شناخته و به آن اعتقاد داشته باشیم و بستر‌ها
 
 
و زمینه‌های تحقق حقوق شهروندی را فراهم
 
 
 نموده باشیم. این خود مستلزم
 
 
طی یک پروسه و مراحلی است که در قالب آن افراد یک
 
 
جامعه از حالت اتباع یک جامعه تبدیل به
 
 
 شهروندانی شوند
 
 
که می‌توانند به خوبی حقوق و تکالیف خود
 
 
 
 را درک نموده و آن‌ها را اعمال نمایند.
 

نکته دیگر اینکه حقوق شهروندی چیزی نیست
 
 
که از طرف حاکمیت به مردم اعطا شود.
 
 
 حقوق شهروندی در نزد
 
 
شهروندان واقعی، ثابت و محفوظ است و یکی از
 
 
ویژگی‌هایی است که شهروندی با دارا بودن آن
 
 
شکل می‌گیرد. حقوق شهروندی را دولت ایجاد نمی‌کند،
 
 
بلکه باید آن را رعایت نموده و از آن حمایت کند و حتی
 
 
آنجا که خود، این حقوق را نقض نموده است،
 
 
 جبران نماید.

شاید ما نمی‌توانیم از حق برخورداری افراد از تمامیت
 
 
جسمی و معنوی بحث کنیم، در حالی که حداقل
 
 
 
استاندارد رفاه اقتصادی را برای آن‌ها فراهم
 
نکرده‌ایم.
 
متأسفانه مااز حق ازدواج و تشکیل خانواده
 
 
 صحبت کنیم،
 
 
 
 در حالی که شرایط و زمینه‌های آن را که
 
 
 برخورداری از حداقل رفاه،
 
 
معیشت و کار است را فراهم ننموده‌ایم.
 
 
 
 بنابراین باید درک نمود که تحقق بخش‌هایی
 
 
 از حقوق شهروندی بدون توجه
 
 
به بخش‌هایی دیگر از آنکه بعضاً نقش زیربنایی دارند،
 
 
ممکن نیست، غالب حقوق شهروندی تابعی
 
 
 
از به رسمیت شناختن، رعایت و حمایت
 
 
 
 
 
 
از حقوق اجتماعی مثل تأمین حداقل اقتصاد
 
 
 و معیشت در زندگی
 
 
شهروندان است.


به عبارت دیگر، نمی‌توان از حقوقی مانند آزادی،
 
 
 حیات،مسکن، سلامت جسم و روح، ازدواج،
<


موضوعات مرتبط:حقوق شهروندی,

برچسب ها : حقوق شهروندی -ایرانی-وبلاگ صمصام,
[ 14 / 3 / 1391 ] [ 3:40 قبل از ظهر ] [ صمصام ]
صفحه قبل 1 صفحه بعد
.: Weblog Themes By WeblogSkin :.
درباره وبلاگ

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ سلام به همه هموطنان عزیز.من صمصام مدیراین وبلاگ هستم که امیدوارم ازاین وبلاگ خوشتون بیادوازهمه شماعزیزان خواستارم بانظرات خوب ومفیدتون من رادرادامه این وبلاگ یاری دهید.دوستدارشماصمصام. ******* لطفا به آرشیو مطالب هم سربزنیدو کامل تمام مطالبم را بخونید من از همه مسائل محیط و زیست و جایی که در آن زندگی میکنیم مطلب گذاشتم ممنون از همه شما و نظر هم یادتون نره....حتما نظر بدین دوستان عزیزم و من را در این راه یاری کنید.با تشکر فراوان از همه دوستان محترم. samsam.shiraz@yahoo.com
آمار و امکانات
----------

------------------------------- تاریخ روز -----------------------------------